Minunata Lume Noua

Posted on 18 decembrie, 2012

0In cel putin trei feluri poti sa “treci” timpul in puscarie – scuze, in locul de detentie – intr-una din cele mai provinciale Romanii – cea din 2012.

            Intai si-ntai si-n general. Marea majoritate a puscariasilor – scuze, persoane private de libertate (p.p.l.-ei) – peste optzeci la suta dorm, dorm si injura, joaca table, remi si discuta intr-una. Si dorm si injura. Mananca si vorbesc in primul rand despre “fapta” lor. Mananca si vorbec despre variantele de “iesire”. Mananca si pun la cale loviturile viitoare cand nu vor mai fi prinsi sigur. Mananca veseli pentru ca sunt a doua, a treia, a patra oara in puscarie – scuze, in locul de detentie.

            Cei mai multi sunt “copiii puscariei”. Revin dupa sase luni, un an, maxim doi afara. Inchipuiti-va sardelele in cutia de conserve. Opt, zece, saisprezece, treizeci in spatii in care ar incapea in mod normal cel mult jumatate. Dorm, mananca (bine-prost) injura si nu muncesc. Cei mai multi sunt de etnie roma, nu stiu sa citeasca, mai rar sa scrie. Aduceti-va aminte de “bididoaicele”(fete intre 18-21 ani) care la cursul de educatie civica erau fericite sa coloreze desenele facute de Marina (reactie practic identica si la baieti). Au insa o voiciune si o neliniste care scurtcircuiteaza regulile. Incearca sa tranzactioneze orice. Orice avantaj cat de mic. Vin din familii sarace, tot mai multele familii care strang ce ati arunca voi. Cei mai multi sunt “necautatii”. Adica nu vine sa-i vada nimeni. Nu le scrie nimeni. Nici familie, nici prieteni, nici dusmani. Marea majoritate a apropiatilor de “afara” sunt la randul lor in alte puscarii. Sau ratacesc in Romania si Europa din lovitura in lovitura. Pobabil ca in fiecare zi a anului cel putin treizeci de mii (indifferent cati ies altii intra) sunt in cele peste treizeci de “puscarii – penitenciare – locuri de detentie” din Romania. Care n-au bani nici de un telefon, mananca de la ghium (adica mancarea de la puscarie), o tigara, cand nu un muc de pe jos – am vazut multi strangand mucuri de pe jos – o farama de ciocolata sau un strop de cafea sunt sarbatori mari pentru ei. Multi se-ntorc in puscarie ca in tabara, se organizeaza-n gasti si in “armonie si fratie, nu mancatorie, nu turnatorie” asculta de haladiti. Unii spun ca haladit inseamna smecher, altii ca inseamna distrus. Depinde de context. Printre ei ratacitii mai educati cu familii asezate o duc foarte greu. Sunt agresati si “sparti” la bagaje si pachetele de acasa permanent.

            Celelalte doua feluri de a-ti “trece” puscaria in textele viitoare. Ele inseamna si alte categorii sociale de detinuti, una fiind cei ca noi, eu si Marina. Ne spuneau mai multi ofiteri din diverse penitenciare si de la Agentia Nationala a Penitenciarelor ca pentru tiparul nostru de detinuti penitenciarele sunt cel mai putin pregatite.

            Cand eram afara nu bagam de seama ce se intampla in inchisori de loc. Acum descopar, dincolo de apasarea timpului scurs, o lume foarte colorata si un rezervor urias de povesti de viata, care de care. Solutii de scurtare a perioadei de detentie nenumarate. Plus ca dincolo de furie e mult timp pentru haz de necaz, de reconsiderari, proiecte noi si observatie lucida. Am citit peste sase mii de pagini in cinci luni si de cand mi-am reamintit ca Mircea Eliade a scris “Nunta in cer” in inchisoare m-am rehotarat in fiecare zi sa transform aceasta experienta neplacuta intr-una tot mai utila. Impreuna cu Marina.

P.S. Sigur ca judecatorii Livia Stanciu, Ionut Matei si procurorii Daniel Morar, Ionut Volintiru si Mihaela Iorga care ne-au trimis aici nevinovati sunt subiect de discutie zilnica. Ca soldati ai ipocriziei politice ei fac mult rau multora. Doamna Macovei si Domnul Basescu stiu de ce.

*

Multumim pentru foarte multele scrisori si vederi. E neasteptata si de-a dreptul romantica aceasta intoarcere la hartie dupa ce ne intoxicasem… noi 🙂 afara, cu e-mailuri. Redescoperim prieteni, ne avantam in proiecte noi si “inauntru” si “afara”, culmea ca timpul incepe sa nu ajunga si aici. Va rugam sa transmiteti textele noastre tuturor apropiatilor si… neapropiatilor :). Promitem texte mai interesante, mai vesele… si mai dramatice. “Oleaca mai incolo”.

 

 

Reclame
Posted in: Uncategorized