Reîntoarcerea la minunata lume nouă

Posted on 14 ianuarie, 2013

0


Legenda deținuților români din străinătate curge cu voioșie printre gratiile ruginite ale tuturor penitenciarelor di România. Cu fruntea sus, ochii strălucind, pieptul bombat, maeștri-inițiați-pușcăriași care au fost arestați și au stat în închisori în Austria sau Germania, în Suedia, Franța, Italia sau Spania povestesc unor confrați pușcăriași care ascultă vrăjiți, despre minunile de acolo.

Acolo deținuții stau câte doi în cameră.

Acolo toate bunurile (cearșafuri, pături, uniforme, carduri, mâncare) le primești „țiplate” (în plastic) și proaspete, noi.

Acolo muncești serios.

Acolo prima lor grijă este să te califici într-o meserie.

Acolo faci cursuri de calculator când vrei.

Acolo câștigi bani de la cinci sute la două mii de euro pe lună. Depinde de meserie. Când ești arestat.

Acolo ai dreptul la vizită conjugală lunară, ai chiar zece ore la dispoziție pe lună pe care ți le organizezi. Nu ca în România odată la trei luni pe hârtie, cât să-ți distrugi familia. Acolo dacă nu ești căsătorit și nu ai concubin(ă) poți să iei catalogul și comanzi o femeie sau un bărbat. Plătești direct de pe card.

Acolo te plimbi liber în curtea cu iarbă cât un teren de fotbal și vorbești la telefon când vrei.

Acolo poți să ai și saună pe etaj și uneori piscină, unde ieși în orele de plimbare.

Acolo comanzi săptămânal din catalog tot ce vrei să cumperi prin magazinul închisorii: mâncare, haine, cadouri. Ai în cameră televizor cu DVD-uri cu filme.

Acolo, mai ales, primești permisiile legale ori de câte ori sunt sărbători, sau ți se naște un copil, sau ai un deces.

Dar pedeapsa este pedeapsă corectă și toată lumea o respectă pentru că procurorii și judecătorii sunt răspunzători pentru faptele lor. Nu dau pedepse umflate și multe ca să-și justifice scaunele și salariile luate pe suferința altora. Iar gardienii ți se adresează cu „domnule deținut” întotdeauna, nu te înjură toată ziua.

Acolo era mult mai bine și păcat că i-au trimis în România.

Dacă o să poată o să se întoarcă în închisorile de acolo. Oricum mai sunt de venit cel puțin 7000 de deținuți români de acolo. Alții spun 15000. Alții 40000. Vor regreta amarnic când o să-i trimită înapoi în România. Ceea ce toți ascultă și cu voioșie și cu regret pare să nu fie o legendă. E un adevăr. E mai bine să te întemnițeze străinii, pușcăria de acasă e o sărăcie vai și amar.

„Păi nu vezi că l-au băgat în pușcărie și pe Năstase. Unde ai pomenit tu țară civilizată să-și aresteze politic președintele sau primul ministru. Dacă-i condamnă le dă cu suspendare pe loc. Precis până la urmă o să-l aresteze pe Băse. Ai să vezi, că el a început să-și omoare advesarii! Dar tu în ce dosar ești?”

Turcul Mustafa Selim condamnat opt ani în România cere să fie trimis în închisoare în Turcia: „La Turcia condiții la închisoare mult mai bun. Pentru ce făcut aici la Turcia condamnare cu suspendare sau maxim trei-patru ani executare. Se respectă drepturi la om. Nu dormit unul peste altul ca animal. România nu închisoare normal cum Europa. Lagăr pentru cine nu place la ochi”.

Peste 3 zile un text mai interesant.

 

Reclame
Posted in: Uncategorized