Pentru un Nou Început

Posted on 16 ianuarie, 2013

0


photoEu eram printre cei mai indiferenți față de ceea ce se întâmplă în închisori. Purtam în mine toate preconcepțiile și retardul lumii comuniste față de pușcăriași. Îi împărțeam inconștient și rudimentar în două categorii!

Prima: marii deținuți politici ai comunismului – evident eroi ai neamului cu exemple atât de prezente – C. Coposu, Ticu Dumitrescu, Ion Diaconescu sau întemnițații pe nedrept la revoluția din 1989.

A doua categorie cuprindea toți ceilalți deținuți care nu se calificau la titlul de eroi: hoții, tâlharii, asasinii, corupții, negustorii de droguri, etc. Nu aveam informații clare și ocoleam subiectul. Pedeapsa mi se părea de la sine înțeleasă în condiții cât mai aspre, doar deținuții eroi munciseră la Canal sau muriseră în lagăre, fie la Gherla, Sighet, în Siberia, chiar la Auschwitz și Dachau. Majoritatea covârșitoare a oamenilor are un sentiment de repulsie față de închisoare și pușcăriași. Iar într-o țară sfâșiată de sărăcie și corupție nevoia ca hoții – mari sau mici – să sufere cât mai tare este firească.

Literatura românească, oglindă destul de incompletă a vieții noastre sociale, n-a avut timp pentru personaje de tip Contele de Monte-Cristo, Jean Valjean sau Papillon. Iar filmul roânesc cu foarte firave excepții după Revoluție, a privit în interiorul închisorilor românești superficial în seria ” B.D. la munte și la mare”. Doar Memorialul Durerii după 1989 a reușit să ne pună întrebări neliniștitoare față de locul de rușine – închisoarea.

O mare breșă de atenție către „penitenciare – pușcării – închisori” se produce cu ocazia acestui atât de mediatizat „Trofeul Calității”. În primul rând pentru că a fost întemnițat – politic, demonstrativ și pe nedrept – fostul prim-ministru Adrian Năstase. Asta a dat presei subiect și publicului larg o lume de descoperit. Închisorile au devenit interesante. Neclară și necredibilă decizia judecătorilor de a-i anula fostului prim-ministru zilele „câștig” din penitenciar, decizie foarte rău văzută de ofițeri, gardieni și deținuți din celelalte penitenciare – pedeapsa amplificată politic – amplifică interesul spre locul altă dată de rușine.

În al doilea rând pentru că noi ceilalți – victimele colaterale întemnițate și mai politic odios fără probe în dosarul „Trofeul Calității” încercăm să aducem atenției publice ce se întâmplă în „hotelurile de pedeapsă”, „sanatoriile de boli de nervi”, „pușcăriile – penitenciarele – închisorile” din România.

Un ofițer de penitenciar cu mare experiență afirma că pușcăriile ar trebui să stea în zona gri. Prea multă atenție ridică un văl pe care sistemul penitenciar și justiția din România îl vor opac. Transparența pedepsei și modului de judecată ar trebui să rămână secrete. Abuzurile nu s-ar mai observa.

Obligativitetea introducerii normelor europene, arestarea politică a lui Adrian Năstase, arestarea politic-fascistoidă a mea împreună cu soția mea Marina Popovici, a celorlalți condamnați politici din dosarul „Trofeul Calității”, arestarea vicepreședintelui PSD Corneliu Iacubov, continuarea pedepsei generalului V.A. Stănculescu – accentuează procesul de transparentizare a închisorilor din România.

Pune în discuție clară în ce măsură, așa cum vrem să construim în România valori europene, pedepsim vinovații (sau mai des decât suportabil – nevinovații) respectând aceleași valori europene. Se amplifică atenția către închisori și pentru că legenda care înfierbântă Administrația Națională a Penitenciarelor și penitenciarele mai importante este că trebuie să se pregătească mai devreme sau mai târziu să-i primească pe Elena Udrea, Adriean Videanu, Sorin Blejnar. Tot mai puțin cu jumătate de gură gardienii și ofițerii afirmă că sigur va veni și Traian Băsescu. Spun că Daniel Morar nu-i va putea păzi dosarele la infinit.

va urma.

Reclame
Posted in: Uncategorized