Pentru un Nou Îceput. II

Posted on 19 ianuarie, 2013

0 

În experiența de șapte luni în Penitenciarul Rahova – eu și Penitenciarul Târgșor Marina – ne-am lovit de toate hibele sistemului penitenciar din România. Îl vedem obligat să se transforme sub ochii noștri și în jurul nostru, zugrăvindu-se anemic și căutând timid și stângaci camerele viitorului… european. Am avut și câteva experiențe pozitive (ce-i drept puține și ținând de capacitatea noastră personală de a îmbunătăți situația) legate mai ales de calitatea umană a unui personal sufocat de birocrație și sărăcie, dar făcând eforturi să-și păstreze nealterată omenia.

În acest text aleg doar trei probleme mari care macină sistemul dinamitându-i capacitatea de reabilitare și reinserție și transformând „pedeapsa” ca primă funcție într-o pierdere de vreme și uriașă risipă a puținelor resurse. În cea mai mare parte penitenciarul este un fel de azil de sâraci foarte sărac.

Supraaglomerarea este peste ceea ce vă puteți imagina voi cititorii. Sardelele din cutia de conserve respiră mai lejer decât deținuții în penitenciarele din România. Claie peste grămadă -10-20-35-60 în camere în care ar încăpea maxim 30-35% din numărul cazat. Legal fiecare deținut are dreptul la MINIMUM 4 metri pătrați dar ATENȚIE, ATENȚIE, ATENȚIE, nu se respectă legea DELOC. Adică în locul în care trebuie să se REEDUCE deținuții ca să respecte legea Nu se respectă legea de către cei care trebuie să o aplice.Iar deținuții sunt evaluați în funcțe de cât de tăcuți, cuminți și ascultători se sufocă în cutia de conserve. Puteți să vă imaginați 30-60 deținuți în camere în care ar încăpea maxim 10-20 în paturi TRIPLU suprapuse, sau dormind doi în pat așa cum i s-a întâmplat Marinei (eu bănuiesc că în mod special) la Penitenciarul Târgșor? În camere de 18 metri pătrați locuiesc 10 sau 12 deținuți, zi de zi, an de an. Care se plimbă în curți de plimbare foarte mici, sistem cușcă cu gratii deasupra și eventual nu au nimic de muncă ani de zile. Nu au acces la nici un program de reabilitare. Unii se mai sinucid. Trece timpul mai repede.

Pedeapsa lor este plictiseala și mizeria. Pentru că sistemul penitenciar chiar e sărac, învechit, uzat moral și fizic.

În timp ce cu un ochi pe jumătate închis și împleticind cuvinte președintele încă în exercițiu Traian Băsescu ne amețește cu independența justiției pe care a confiscat-o după modele comuniste, fasciste, latino-americane sau fanariote, fondurile puține și elementar necesare pentru penitenciare au fost „topite” la Hidroelectrica, Poșta Română, autostrăzi fantomă. Gardienii din ce în ce mai puțini muncesc și înjură tot mai striviți de tăieri de salarii, reumatisme și credite neplătite.

Cred că dacă în cei opt ani de domnie Traian Băsescu ar fi implementat normele europene aproape treizeci la sută dintre deținuți Nu ar fi fost arestați. Ar executa pedepse mult mai ușoare – unele la domiciliu, în folosul comunității sau deloc. Adăugați deciziile judecătorești greșite și nesancționate. Abuzive și nesancționate. Judecătorii și procurorii greșesc ca orice alți specialiști din România. Uneori greșesc cu voință politică sau materială. Câte gropi în șosele atâtea greșeli și-n justiția româna. Câte drumuri desfundate și strâmbe tot atâtea procese strâmbe. Pentru care nu răspunde nimeni pentru că sistemul se autoconservă. Strivit de cele patru milioane de dosare nerezolvate! Poate fi adevărat??!!

Distrugerea familiei deținuților deși nu este un scop este un rezultat al concepției învechite de pedepsire din România. Am asistet de foarte multe ori la destrămări de familie și drame la telefonul de alături (avem dreptul la 20 de minute zilnic convorbiri telefonice cu zece numere aprobate și… ascultate). Celebra vizită conjugală intimă între soț-soție sau concubini e aprobată teoretic o dată la trei luni, în realitate și la patru luni și jumătate pentru două ore. Sigur că mai ai familie între timp! În toate țările europene (că europeni suntem – Nu asiatici sau americani) cu Germania și Spania în frunte – că tot aplicăm normele lor – ai dreptul la 10 ore conjugale lunar pe care ți le distribui cum crezi.

Cum asiguri reabilitarea unor oameni turbați de singurătate și pierderea familiei și împinși parcă voit spre homosexualism și lesbianism? O vorbă feroce circulă printre deținuții din Rahova „Sunt închis de doi ani. Am văzut ieri o femeie în penisul gol”. De ce complexele și provincialismul legiuitorilor trebuie explodat în viața deținuților?

Sigur că greșelile trebuie pedepsite dar nu AUTODINAMITÂNDU-ȚI structura societății cu însingurați, deviați și inadaptați. În plus așa zisa permisie pentru bună purtare este doar pe hârtie, ea neacordându-se aproape deloc, uneori nici la înmormântări sau nașteri. Modelul occidental OBLIGĂ la permisia lângă familie cu întoarcerea la închisoarea unde execuți pedeapsa. Pedeapsa severă, deșteaptă și eficientă social. Plictisiți, abrutizați, însingurați, săraci și părăsiți, marea majoritate a deținuților din România devin dependenți de închisoare. Al cui e scopul acesta?

va urma.

Reclame
Posted in: Uncategorized