Pentru un Nou Îceput. III

Posted on 21 ianuarie, 2013

1


Programele de educație și muncă sunt răul cel mai mare de la rădăcina sistemului. Atunci când pe hârtie există ceva-ceva programe de cele mai multe ori birocrația uriașă și învechită sufocă orice eficiență. Pe hârtie există educatori, psihologi chiar. Există și-n carne și oase. Dar ei doar plimbă hârtii printre calculatoare învechite (și foarte rare), striviți de lipsa educației lor moderne și de o dezorientare a comandanților care luptând cu frigul, tăierea salariilor, țevile ruginite abandonează reabilitarea în favoarea ideii comode: în penitenciar îți execuți pedeapsa. Adică stai și aștepți ziua eliberării. Speri să nu înnebunești, scapi de sinucidere și după câțiva ani de pedeapsă o iei de la capăt locuind în Gara de Nord sau emigrând. Oriunde.

Straniu lucru că justiția dictatorului Ceaușescu era mai eficientă și mai dreaptă decât cea a pretins democrat-popularului (de ochii partenerilor vestici) Traian Băsescu – susțin mai toți gardienii, ofițerii și personalul cu experiență.

Programele de alfabetizare și școlarizare puține și neatractive, accesul la calculator doar ici și colo pentru excepții, și atunci pe aparatură foarte veche, inexistența aproape totală  a cursurilor de meserii cu finalitate și cel mai rău lipsa strategiei statului de a asigura programe de muncă și reinserție a celei mai ascultătoare forțe de muncă – cea din penitenciare, dornică să „câștige zile de libertate – stabilizează atât de clar clasa de „răufăcători” dependenți de închisori încât pare un proiect anume construit.

Chiar dacă educația civică e firavă în România trebuie o atenție exponențial mărită spre instituția pedepsei și reinserției sociale. Atenția ONG-urilor, mediei, programelor de asistență este obligatorie, altfel bomba cu ceas s-ar putea grăbi.

Sistemul pârâie din toate încheieturile, sărac și-ncercând să scape nevăzut. Dar transparența lumii moderne ridică vălurile minciunii unul după altul. Sistemul de justiție și sistemul penitenciar se descoperă val după val mândre în toată rugina lor!

Odată și odată trebuie însă un Nou Început.

Reclame
Posted in: Uncategorized