Căldură mijlocie

Posted on 4 iulie, 2013

1


Treizeci şi ceva de penitenciare, treizeci şi ceva de cutii de metal arzând. Cimentul ieftin cu răni căscate mai fierbinte ca fierul roşu. Zidurile se sufocă de căldura care urcă. Căldura urcă.
50 de grade Celsius. În celulele strivite de trupuri înghesuite colcăind. Trupuri de oameni opăriţi urlând.
– Uşilee, băă! Ne sufocăm, băă!
Rusalii. Oameni arşi, cu bube supurând pe piele. Lichidul mirositor curge pe zdrenţe de cearceafuri ude.
Şaizeci de oameni opăriţi în saizeci de paturi din rugină lichidă înghesuite pe 20 de locuri. O sută treizeci de oameni ameţiţi de arsură delirând pe patruzeci de locuri. Doisprezece oameni, cu pielea plesnind încet, pe patru locuri. Încheieturile, sub braţ, sub genunchi, la palme, pline de iritaţii care se transformă-n răni. Aburi ies din trupuri goale, murdare, din saltele jerpelite.
Pereţi scorojiţi se fărămiţează. Nici o ieşire.
– Uşilee băă! Ne omoară băă! Majorii criminali! Uşilee băă!
Aerul se clatină fierbinte. Gamele de fier lovesc în gratii de fier. Bănci cu picioare de fier lovesc în uşile grele de fier. Urlete pe culoare. Urlete la ferestre. Urlă toţi la fereste spre aerul fierbinte care se îndepartează ca un fum.
Gardienii, bărbaţi şi femei, străvezii, cu ochii stinşi, se preling în fierbinţeala culoarului. Ochii stinşi urmăresc uşile de fier. Prea mulţi oameni arşi. Prea mulţi. Pământul respiră fierbinte. Miros de carne.
– Băă_ _ _!
Aerul arde. Creierele se topesc. Unt greu curge-n valuri. Se amestecă. Gamelele smulg aşchii subţiri de fier din gratii. Scârţâie, subţire, prelung, metalul.
Cade un bididiu. Cade un bătrân. Şi trei bărbaţi cad. Peste muşchi zvâcnind supurează pâraie de vintre topite.
Femeile alunecă în altă lume şi şoptesc sângerând.
– Uşilee_ _ _băă!
Apa curge nămol. Mirosul greu de gunoi sudează celulele una în alta. Explodează geamurile. Oamenii urlă. Gratiile fierb.
55 de grade Celsius. La umbră. În celule.

 

Reclame
Posted in: Uncategorized