Întâlniri neîntâmplătoare

Posted on 2 august, 2013

0


Închisoarea e plină de oameni cu povești impresionante. Și în ciuda ‘căderilor’ lor și a faptului că sunt în locul nepotrivit iar societatea nu le dă nici o șansă se încăpățânează să spere dramatic la împlinire. Și culmea: după toate câte li se întâmplă miezul lor strălucește cu putere.

Textul a fost preluat de la Daniel si publicat  fara a se modifica sau corecta.

 

DANIEL „CHELIE”

CV: Locuiesc în cartierul Ferentari, am 5 clase, 3 ani la rând exmatriculat. 13 ani consumator de droguri, 7 ani zi la zi închisoare, a 4-a intrare la închisoare. Necăsătorit, fără calificare sau meserie.
Sunt sigur că voi reuși, sunt sigur că îmi voi atinge apogeul vieții. Dumnezeu este cu mine și astfel mai devreme sau mai târziu totul va fi bine.

Cred că toată lumea după ce a ajuns la închisoare și-a pus astfel de întrebări: Cum am ajuns în situația asta? Unde am greșit? De ce Doamne tocmai mie? Și multe alte întrebări ale căror răspunsuri ne arată o listă întreagă de motive care au influențat negativ viața noastră.

În cazurile asemănătoare mie problema este mult mai gravă. Având ‘ghinionul’ de a mă naște într-o familie bună. Din nefericire locuia în cel mai rău famat cartier din țară în cartierul Ferentari.

În cazul meu nu este de ajuns să mă eliberez din închsoare. Trebuie să mă lupt cu heroina. Fiind consumator de droguri de 13 ani. Acum 13 ani nu m-a informat de efectele nocive ale heroinei absolut nimeni. La început totul a fost din curiozitate și teribilism. Apoi din dependență. Droguri; Pușcărie (droguri, servici, pușcărie) așa arată viața mea de 13 ani încoace.

Ce să fac? Cum să lupt? Cu ce arme? Ambiție? Dorință? Astea sunt întrebări, dar și răspunsuri care mi le pun și care le primesc de la persoanele din jurul meu. Nu știu ce voi face dar pot să enumăr mai multe influențe negative din viața mea care m-au transformat într-un adevărat ‘chiriaș al pușcăriei’.

Înainte să analizez mai multe situații, cu mai mulți colegi din penitenciar, acuzam și eu anturajul și conjunctura ca toată lumea.
Dar mă întreb oare am avut acest anturaj și conjunctură de la 3 ani sau la 5 ani. De puțin timp am înțeles ce înseamnă expresia ‘cei 7 ani de acasă’. Am înțeles că familia este necesară nu numai pentru a mă proteja. Cu ajutorul familiei trebuie să înveți ce este educația. Să înveți să-ți trăiești viața după niște reguli și principii bine stabilite.

Îmi spunea un prieten că vrea să-și lase copilul să invețe din propriile greșeli.
Ce înseamnă asta? Mama, Tata îmi impuneau ce credeau ei că este bine și rău.
În viața din închisoare televizorul este sfânt, te ajută al naibii de mult în trecerea timpului. De mic copil îmi plăcea să mă uit la televizor, la început la desene animate apoi la tot ce era interzis, și acum la știri, la emisiuni. În zilele noastre astea conțin doar crime, divorțuri la propriu și la figurat, descinderi și arestări.

Cred că mass media are un impact nociv asupra societății noastre. Atât cartierul în care locuiește familia din care provin, dar și alte cauze mi-au dezvoltat o agresivitate diferită de normal.
Toate astea, eșecurile foarte dese din viața mea, neputința mea de a face față problemelor vieții m-au transformat într-o persoană care ‘se bagă’ sau ‘nu se bagă’. A dispărut din mintea mea cunvântul ‘a încerca’. Astfel nu-mi plac schimbările, nu-mi place noul. Mă face să devin nervos și confuz.

Fiind o persoană care m-am eliberat și am venit înapoi vă spun sigur că după închisoare, unui fost pușcăriaș și mai ales unui consumator de droguri îi este aproape imposibil reintegrarea în societate. Atunci îmi pun întrebarea: Ce este închisoarea? Ce se caută cu pedeapsa? Pedepsirea propriei persoane sau îndreptarea?

Apropiindu-mă de sfârșitul aticolului mi-a trecut prin cap că poate lipsa învățăturilor și influența Sfintei Biserici din viața mea m-au făcut slab în fața Vieții.

Cum mulți au ales asta, sper ca suicidul să nu devină o opțiune, nici măcar un gând pentru mine.

 

 

*** Azi 02.08.2013, Daniel împlineşte 30 de ani. Atât noi cât si cititorii îi urează La Mulţi Ani!

Reclame
Posted in: Uncategorized