Culegere de înțelepciune românească modernă

Posted on 1 iulie, 2014

0


“Făurește-ți visuri ambițioase și pe măsură ce visezi, vei deveni precum visezi”.

John Ruskin

 

Dă-o-n spume de libertate! Că nu ține de foame! Unde mai liber ca-n pușcărie, fără nici o grijă?

***

Lucios, uns cu toate alifiile, un “haladit” musculos foarte educă un grup de “primari” slăbănogi:

– Băă, ce-am învățat io în pârnaie ie două lucruri. Prima: legea nu se respectă deloc de nimeni “afară”, da’ nu se respectă nici un pic în pușcărie. Hoț, gardian-negardian, doar șmecherii le-o trage la fraieri. S-a-nțeles?

Și-a doua ie că mâncarea nu expiră când expiră!

Restu-i frecție! He-he-he! Da’ deschide bine ochii la cine ți-o face!

***

Cioroiplanii cu patru-cinci pârnaie făcute mă școlește:

– Barosane, aicia nu te gândești deloc la ce și cum afară, că ce-ai avut și ce-ai pierdut, că gagica matale și-o pune cu altu pân față, pân spate, treaba ei, că mamă, că tată, că morții lor, că bine, că rău. Copiii cresc și singuri. Te-ai băgat la odihnă, ce-i afară nu se mai pune. Mai aduci pe câte unu să-ți bage pachete și să marce banu, că pușcăria ie scumpă. Gata! Te-ai parcat și scoți curentu!

***

Transpirat, la primul telefon din pușcărie acasă, un “primar” se bucură:

– Alo, mamă, alo, m-auzi, ne dau ăștia de trei ori mâncare, și caldă pe zi. Și fii atentă, curge apa la closet când vrea mușchii tăi. Are closet cu scaun ca la restaurant.

– Aoleu, ai grijă mă cum te porți să nu te dea ăștia afară!

***

E așa mișto în pușcărie că dacă știam ceream de mic.

***

Sub cearșaf, sus, la patul trei, cu ochii arși de televizor, un tâlhar buimac îi traduce știrile unui traficant plin de bube de la patul unu:

– E nașpa dă ăștia afară, nu se merită să fii în pielea lor acuma. Zice și Obama care e cu americanii că trebuie bani să nu mai umble teroriștii și țiganii pe străzi. A speriat ăștia a lu’ Bercea Mondialu toate metrourile mondiale din lume, bă! Sau ceva de genu! Și din neamu’ lu’ Băse a căzut. Frate-su și din partea lu fiisa. Nașpa ca lumea!

***

29 iunie 2014. Uniunea Europeană. Sistem de pedeapsă și reeducare în penitenciar românesc. Ziua Hoților “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Discuție adâncă în jurul mesei.

În cartofii cu apă a căzut o bucată de carne că e sărbătoare. Miros greu de transpirație multă și afumată. Ochii lucesc pofticioși. Un avocat cu șase ani pentru “complicitate la abuz” gras și plin de școală, deschide televizorul. Miorlăie o manea.

– Ascultă la mine! Cea mai principală e să nu-ți faci pârnaia degeaba cum ți-o dă ăștia. Cea mai principală e să-ți faci viața ca lumea și pedeapsa liniștit. Din buric se face pușcăria, da’ tre’ să te alegi cu-n profit. De când hoții la pușcărie deștepții trăiesc mai bine c-afară! Nu toți da’ maximum! Pe corecte!

– Cine-i bazat și barosan se trage la somn, bagă la jgheab, mai un remi, mai o tablă, nici nu știi cân’ trece, doar te umfli la ouă.

– Trăiți-ar familia, cine știe cunoaște!

– Pe corecte? Ești de-al nostru, halești o cărniță, ai o țigară bună, nu lingi chiștoace pe jos, îți bagă educatoru’ o premiere, ai parte. Faci pe nebunu’ treci la măturat și te trecem la corupți. Te-am spart la geamantan! Și gaborii care nu mai sunt milițieni proști cu cine crezi că țin? Cu ai noștri!

Barosanu’ se face că plouă un an, doi, cinci, cât ie, și-a trecut. Cân’ iese rupe, rupe tot ce mișcă că e bazat și odihnit. A stat mai mult, a învățat mai mult! A mâncat pâinică bună cu cărniță, și-a pregătit meseria, a mai furat-o și de la televizor c-ați văzut în pușcăriile de la americani, păi cum să nu ți se umfle mușchiul. Te doare în carici. Te-apuci de treabă liniștit, ca lumea, n-ai pierdut timpul degeaba.

Și ce dacă mai cazi o dată? Acuma cunoști, te tragi la odihnă.

***

Armonie și frăție doar în pușcărie. Nu mâncătorie, nu turnătorie! De haram să-ți fie!

***

 

Articol preluat de: corectnews.com

Reclame
Posted in: Uncategorized