ÎNCURAJAŢI DEŢINUŢII SĂ SCRIE

Posted on 12 iunie, 2015

1


Când scriam prima carte în închisoare „Viziune 2020 – Oportunităţi de afaceri cu ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului – apă, hrană, securitate alimentară” parcurgând imensul material documentar, extraordinar de neomogen, simţeam înfiripându-se interesul faţă de spectaculozitatea excesivă a dezvoltării Dubai. Dezvoltare neverosimilă şi de invidiat, dar mai ales de urmat.

Dezgustat de scandalul public privind cărţile scrise în penitenciar, de superficialitatea cu care sunt tratate şi de faptul că senzaţionalismul ieftin generat de cazul cărţilor scrise de Gigi Becali şi George Copos acoperă o gravă problemă de fond – lipsa oricărei alte activităţi intelectuale reale în puşcării şi fragilitatea derizorie uneori inbeciloidă a activităţilor ocupaţionale pentru deţinuţi – hotăram pe măsură ce terminam prima carte să nu mai scriu alta în închisoare. Dar Dubai mă zgândărea!

Am început să scriu cu mult timp în urmă, din primăvara anului trecut, simultan mai multe cărţi de analiză economică. Şi să leg câteva gânduri… beletristice. Dubai creştea parcă singur în materialele mele. Scriam şi scriam mult mai mult decât sunt „pontat” pentru câştig. Scriu cu plăcere, azi e duminică, nu se pontează nimic, iar eu am stat zece ore la masa de scris. N-am publicat nicio carte în primii doi ani şi jumătate de închisoare hidoasă, dar am pregătit şi am scris la zece cărţi odata. Am teancuri uriaşe, grupate, de material şi notiţe pentru fiecare carte în parte. Am lăsat sacoşe întregi de material la Rahova, alte teancuri de material la Jilava. La ce altceva ar putea folosi închisoarea dacă nu la citit şi la scris! Sau la spectacolul de teatru pe care-l fac acum cu actori deţinuţi! Experimental!

Sponsorizat de prieteni am distribuit câteva sute de exemplare din prima carte. Surpriză mare! A fost foarte bine primită! Discutată pe Money Channel, Antena 3 şi TVR, a primit critici foarte bune sau semnalizări favorabile de la DC News, Jurnalul Naţional, Ultima Oră, Economistul şi multe persoane particulare, oameni de afaceri, societatea civilă sau politicieni de dreapta sau de stânga.

Surpriza absolută a fost că prim-ministrul Victor Ponta a plecat, la două luni după apariţia cărţi, într-un desant (obligatoriu) în ţările Consiliului de Cooperare al Golfului pentru stabilirea şi aprofundarea relaţiilor economice descrise de mine în carte. Unii dintre membrii delegaţiei, importantă numeric şi calitativ, aveau cartea la ei. Nu există în româneşte un alt material de referinţă de analiză a şanselor de relaţie economică cu Golful şi Orientul Mijlociu pentru Europa de Est. Sigur că mă bucur şi încep să mă gândesc că închisoarea devine folositoare. Afară NU scriam această carte!

Cunoscând acum în profunzime drama uriaşă a sistemului penitenciar românesc care nu reuşeşte să asigure „muncă şi educaţie” pentru 90% dintre deţinuţi, nici reintegrare post-penitenciar, iar pentru intelectuali în afară de şansa de a scrie o carte Nu se oferă decât măturat şi accidental muncă de… tâmplar sau spălător de maşini la garajul închisorii, m-am hotărât să scriu, să scriu, să scriu! Dubai este un sprijin uriaş în acest demers. Acolo există o viziune şi un curaj al dezvoltării, o cunoaştere a construirii viitorului. Creativitatea este la preţ în Dubai. Puteam eu să-ntorc spre semenii mei modelul Dubai pentru analiză şi învăţătură fără să pot scrie în închisoare? Să sper că mari personalităţi internaţionale îmi vor scrie „Cuvântul înainte” la ediţia următoare şi la cărţile următoare?

Şi că oricât de nedreaptă, închisoarea nu omoară ci reinventează!

Reclame
Posted in: Uncategorized